Počinje izgradnja četiri fabrike

Bez autora
Oct 26 2011

U Industrijskoj zoni u bivšoj vojnoj kasarni u kragujevačkom prigradskom naselju „Grošnica“ uskoro će početi izgradnja proizvodnih pogona najznačajnijih kooperanata kompanije Fijat automobili Srbija (FAS), a građevinske dozvole uskoro će dobiti prve četiri multinacionalne kompanije. U Direkciji za urbanizam rečeno je da će na lokaciji od 30 hektara Promo manjeto company izgraditi objekat od 20.500 kvadrata, Sigt od 10.000 kvadrata, hale Džonston Kontrol zauzeće 6.000 a HTL-a 3.000 kvadrata. Fijatovi dobavljači će, u drugoj fazi, izgraditi proizvodne pogone od još 30.000 kvadratnih metara. U toku su radovi na parteru i komunalnoj infrastrukturi u industrijskoj i slobodnoj zoni u „Grošnici“, za šta su urbanističke dozvole izdate još u maju. Fabrike kooperanata trebalo je da se grade na Kormanskom polju, kraj budućeg autoputa do koridora 10, a iako je Zastava još sredinom 80-ih prošloga veka bila otkupila deo tog zemljišta za proširenje fabrike, žitelji Kormana i Maršića, vlasnici parcela na kojem je trebalo da se grade pogoni Fijatovih dobavljača, tražili su da im država za tu zemlju plati po 4.000 evra po aru. Oni su krajem prošle zime organizovali i proteste, nakon čega je država odlučila da fabrike smesti na lokaciju bivše kasarne.

Počinje izgradnja četiri fabrikeU Industrijskoj zoni u bivšoj vojnoj kasarni u kragujevačkom prigradskom naselju „Grošnica“ uskoro će početi izgradnja proizvodnih pogona najznačajnijih kooperanata kompanije Fijat automobili Srbija (FAS), a građevinske dozvole uskoro će dobiti prve četiri multinacionalne kompanije.

U Direkciji za urbanizam rečeno je da će na lokaciji od 30 hektara Promo manjeto company izgraditi objekat od 20.500 kvadrata, Sigt od 10.000 kvadrata, hale Džonston Kontrol zauzeće 6.000 a HTL-a 3.000 kvadrata. Direktorka Direkcije za urbanizam Mirjana Ćirić rekla je juče da će Fijatovi dobavljači, u drugoj fazi, izgraditi proizvodne pogone od još 30.000 kvadratnih metara.

- U toku su radovi na parteru i komunalnoj infrastrukturi u industrijskoj i slobodnoj zoni u „Grošnici“, za šta su urbanističke dozvole izdate još u maju, kazala je Čirić. Fabrike kooperanata trebalo je, podsetimo, da se grade na Kormanskom polju, kraj budućeg autoputa do koridora 10, a iako je Zastava još sredinom 80-ih prošloga veka bila otkupila deo tog zemljišta za proširenje fabrike, žitelji Kormana i Maršića, vlasnici parcela na kojem je trebalo da se grade pogoni Fijatovih dobavljača, tražili su da im država za tu zemlju plati po 4.000 evra po aru. Oni su krajem prošle zime organizovali i proteste, nakon čega je država odlučila da fabrike smesti na lokaciju bivše kasarne.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik